Vier duurzame transportroutes met windenergie
TransOceanic Wind Transport (TOWT), opgericht in 2011, lanceert de eerste vloot van koolstofarme schepen op industriële schaal. Terwijl de scheepvaartindustrie worstelt met de decarbonisatie, wil TOWT die, samen met 30 verladers, juist ontwrichten: een koopvaardijrevolutie.
Alleen al in het afgelopen jaar heeft TOWT honderden miljoenen euro’s aan transportorders verzameld van 30 bedrijven zoals Cémoi (cacao), Belco (koffie), Ethic Drinks (wijn), Longueteau (wijn), Drappier (champagne), Boisson Delame (wijn) en Molienda Real (ruwe suiker). TOWT kan nu echter wel de belangrijkste zeeroutes onthullen die al eind 2022 openstaan voor zijn klanten, voor een jaarlijkse transportcapaciteit van ongeveer 25.000 ton. Naast vrachtvervoer biedt TOWT een dienst voor dynamische rijping op zee, waarbij wijn en gedistilleerde dranken een unieke smaak krijgen door de combinatie van golven, zeelucht en langzame temperatuurschommelingen.
New York wordt de spil van TOWT’s Amerikaanse activiteiten. Elke route wordt hieronder beschreven:
Alle producten die via TOWT worden verzonden, hebben het label ANEMOS. Dit label garandeert consumenten dat de producten die ze kopen aan boord van zeilschepen worden verscheept. Bovendien biedt het hen de mogelijkheid om online de route van het schip, foto’s genomen tijdens de reis, weergegevens, koolstofreductie te ontdekken en zo een meeslepende ervaring te bieden.
Het project biedt capaciteit voor 250 passagiers per jaar die naar iconische bestemmingen varen. TOWT start voorinschrijvingen voor passagiers om mee te varen van en naar Europa, Amerika of Afrika aan boord van zijn koolstofvrije vrachtschepen. De nieuwe zeilende vrachtschepen van TOWT – Transport à la voile zullen 12 passagiers per overtocht kunnen vervoeren.
Passagiers aan boord van de zeilvrachtschepen van TOWT zullen kunnen genieten van een buitengewone ‘slow travel’-ervaring. Ze worden ingescheept voor overtochten van twee (Le Havre – New York) tot meerdere weken, op stille schepen die het milieu en de onderwaterfauna respecteren, en staan in direct contact met een professionele en gepassioneerde bemanning van zeven zeelieden plus twee of drie cadetten.
Ze zitten op de eerste rij en hebben uitzicht op havenmanoeuvres, het laden en lossen van ladingen cacao, wijn en sterke drank, koffie, thee, cacao, enz. Ze zullen profiteren van comfortabele hutten en gemeenschappelijke ruimtes met diensten die speciaal zijn aangepast aan dit lange maritieme avontuur: lounge, bibliotheek, zonnedek, enz.
“We zijn verheugd aan het publiek te kunnen aankondigen dat binnenkort vier schepen elk vier keer zullen varen, dat wil zeggen 16 reizen per jaar naar New York, om op een koolstofvrije manier honderdduizenden Europese goederen te leveren, variërend van wijn en sterke dranken, jam, textiel, cosmetica of meer industriële ladingen” zei Guillaume Le Grand, CEO van TOWT. “We hopen in de komende maanden ook de beste in de VS geproduceerde goederen aan te kondigen die op een CO2-vrije manier worden verscheept op de westwaartse reis. […] Het ANEMOS-label stelt de merken in staat om de reis van hun goederen, en dus hun oorsprong, in alle transparantie te documenteren. In tijden waarin de consumptie van koffie, cacao of champagne drastisch in het gedrang komt, moet je de nadruk leggen op de kwaliteit, de oorsprong, het ’terroir’. Dat kan door ook het transport te waarderen, als je het over de koffieberg of de wijngaard wilt hebben.”
Lees dit artikel van Robin Whitlock in Renewable Energy Magazine.


